Biblioteket

För mig är böcker inspiration, kunskap, underhållning, utveckling, tillfredsställelse, ... Jag läser och jag älskar att läsa. På sängbordet vilar oftast en bunt fackböcker, uppblandat med en och annan roman. Och så förstås min egen anteckningsbok. Jag värderar och njuter av innehåll, språk, ord, utseende, känsla, stämning, rytm, fakta. På den här sidan hamnar något av det jag läser.

Good to Great av Jim Collins
Good to Great (GtG) handlar om hur vanliga företag tar språnget till mästarklass. Det är intressant, men det som slår mig är att det inte bara handlar om företag. Det kan lika gärna handla om en själv (även om man som person inte har ett aktieindex som kan jämföras med andra människors index). De saker som sätter djupast spår i mig är
- Igelkottkonceptet. Hitta det företaget kan göra bättre än andra, det företaget brinner för, och det som utgör kärnan i företagets affärsmodell. De två första punkterna är enkla att översätta till en människa, den sista handlar kanske om att förstå vad man blir glad av? (Vi arbetar vidare här)
- Stockdale-paradoxen. Att behålla övertygelsen att du i slutänden kommer att segra, men samtidigt kunna möta den bistra verkligheten i din nuvarande situation oavsett hur den ser ut. Alltså, att arbeta metodiskt, målmedvetet och fokuserat. Med tillförsikt mot målet. Men utan att vara så positiv att man förblindas och missar verkligheten och de motgångar man står inför.
- Skölja keson. Liknelsen kommer från Dave Scott som vunnit VM i Ironman sex gånger. Han tränade ohyggligt mycket, och hade inga problem att förbränna kalorier, men ägnade sig ändå varje dag åt att skölja sin keso - för att tvätta bort onödiga kalorier. Han visste att han var bra, men också att det var varje litet steg som tog honom mot sina mål. Varje steg räknas.

Vad kan jag säga mer? Läs den, och bli inspirerad! Även om du inte tänker arbeta med företagsledning.

The 7 Habits of Hihgly Effective People av Stehpen R Covey
Det här är en "självhjälpsbok" som inte är som andra självhjälpsböcker. Verkligen inte. Covey går på djupet på ett sätt som får mig att tänka efter. Gång på gång. Det går långsamt när jag läser den här boken, för jag behöver hela tiden stanna upp och tänka efter.

Covey skriver om PC/P-balansen, och menar balansen mellan produktionskapacitet och produktion (Production Capacity och Production). Önskar man guldägg behöver man vårda gåsen som värper dem (ni minns den gamla sagan?). Önskar goda och givande relationer behöver man lägga tid på att vårda dem. Önskar man en kropp som presterar fysiska resultat behöver man ta hand om den.

Covey beskriver även 7 vanor, varav tre är riktade inåt. De handlar om att  mot en själv. De handlar om att verkligen, verkligen, hitta sina mål och prioriteringar. Sitt "mission". Det låter pretentiöst. Men för mig har det snarare varit förlösande. Jag kan inte skriva mer än så om den här boken på några korta rader. Den väcker mycket större tankar än så.

The Self-coached Climber av Dan Haug och Douglas Hunter.
En mångsidig inspirations- och instruktions-bok för klättring. Den innehåller alla, eller i alla fall många, aspekter på klättring (själva klättringen, vill du lära dig om säkringar, tradklättring, utrustning, multipitch får du läsa någon annanstans).

En stor del av boken handlar om klätterteknik: hur man håller i ett grepp, hur man står på ett steg, hur man balanserar kroppen. För sådana som jag, som helst vill förstå allting är det underbart. Sedan är boken även full av bra teknikövningar.

Jag tycker också om avsnittet om hur man lägger upp träningsprogram. Författarna presenterar idén om att man har en pyramid, där man jobbar både på att öka graden på det svåraste man klättrar och allsidigheten på graderna under.

Pose Method of Running av Nicholas Romanov.
Att springa energieffektivt, elegant, skadefritt. Att springa optimalt. Att springa lika exakt som en professionell dansare dansar. Det är vad Pose Method handlar om.

Boken beskriver bakgrunden till Pose Method mycket noggrant, och det är en fröjd att läsa. Boken innehåller också många konkreta övningstips för den som vill lära sig pose method (och det vill man efter att ha läst de första kapitlen).

Myten om moroten av Stefan Boëthius och Martin Ehdin. Det är en liten, lättläst bok som bara tar en kväll (och delar av en natt) att läsa sig igenom. Boken handlar om ledarskap, och vill ta död på myten om att framgång kommer från yttre motivation: pengar, framgång, karriär,... För att lyckas, privat eller i jobbet, behöver man först hitta sin egen mening med det man gör. Och den meningen finns inuti varje människa.

Och visst ligger det något i det. Ta Marcus. Eller Anja Persson. Eller andra riktigt framgångsrika idrottsmän. Det är klart att de vill vinna VM och OS. Men jag tror ändå att deras starkaste drivkraft är att de verkligen älskar sin idrott.

Att hitta sin mening kan vara både arbetssamt och ta lång tid, skriver författarna. Men de har ändå övertygat mig, det låter klokt det här. Och har du ett par timmar över så måste jag rekommendera att tar dig en stund med den här lilla boken. Den hjälper till att vässa din mentala kniv på flera olika sätt.